Ако некогаш сте се обиделе да испратите празна порака Во Телеграма, тогаш најверојатно сте откриле дека ниту знакот за простор, ниту знакот За нова линија (Алт + Внесете) се испратени - полето за влез е едноставно исчистено. Во исто време, можете да видите дека другите луѓе буквално ви испраќаат празен простор, и тие успеваат. Каде е тука магијата? Ако сакате краток одговор – тие го вметнуваат "скршениот" карактер у+3164. Можете да го копирате од заградите и да користите: "ㅤㅤㅤ". Ако сакате подетален одговор, подолу ќе ви кажеме од каде доаѓа невидливиот текст, како да го добиете и користите, зошто не треба да го користите во кодот и кои други ликови постојат.

Симбол на невидливост – како функционира?

Да почнеме со објаснувањето со табели на карактери и кодирања. Секој компјутер на хардверско ниво разбира 2 карактери: 0 и 1. Ова не е погодно за луѓето, бидејќи ние се уште се навикнати на букви кои се формираат во зборови, реченици, параграфи, итн. За да работиме со овие букви без никакви проблеми, дојдовме до многу едноставна шема – ги земаме буквите во ред и им даваме единствени броеви: а = 1, б = 2, ц = 3 и така натаму. Ние, исто така, им даваме единствени броеви на големи букви, знаци (точка, запирка, прашалник и така натаму), празни места и броеви – листата разбива единствен идентификатор кој е доделен на секој можен карактер. Оваа листа се нарекува табела со знаци, а првата табела со кодови е призната беше АСЦИИ:

Шестиот беше празен. Наменет е за регионални карактери. Самиот текст е како информација. Исто така постои и кодирање – збир на инструкции за декриптирање на оваа табела. Кодирањето се појави поради регионалните стандарди. Тие се потребни за да ги прочитаат ликовите "правилно". Ако го земеме кодирањето кое било вообичаено во ЗНД во ТОА време, тогаш ќе има инструкција во тоа: "да се добие буквата "г" користи 8х3 во АСИИ"; ако го земеме кодирањето кое било користено во Германија во тоа време, тогаш ќе биде напишано: "да се добие буквата "β" користи 8х3".Бидејќи било ужасно незгодно поради локализацијата на неколку јазици, Била измислена И стандардизирана нова табела за карактери, Уникод. Уникод може да содржи повеќе од 1.000.000 карактери. Во моментот во Уникод се додадени околу 100.000 карактери, па уште 90% од клетките се достапни. Универзалното КОДИРАЊЕ НА УТФ било измислено За Уникод, за Да им биде полесно на дизајнерите да цртаат фонтови (да, за секое посебно кодирање, дизајнерите треба да нацртаат посебен фонт).

Тоа е доволно позадина – сега е време да дознаете од каде доаѓа невидливиот карактер. Се работи за бубачките од Уникод: некои специјални (контролни и празни места) карактери не се однесуваат според намерата. Најинтересната група на бубачки за нас е невидливиот карактер. Поентата е дека знакот треба да биде посебен и треба да биде прикажан како многу мал празен простор, но кодирањето го гледа како полноправен карактер (како буква или број) и го прикажува како голем простор. Можеби веќе сте претпоставиле како може да се користи невидливата област како полноправен знак–за да вметнете простор каде што не е обезбеден.

Невидлив текст – како да копирате и залепите?

За почеток, ние ќе ве информираме за тажната вест: дури и овие кодирачки грешки постепено се поправаат. Претходно (во 2012 година), трик беше популарен во "Вконтакте" – беше можно да се вметне контролен карактер за нова линија во статусот, а статусот беше поделен на 2 линии. Сега не можете да го направите ова – страницата правилно го обработува излезот на податоците, и таков натпис повеќе не ја крши низата:

Во прилог на нсбп, социјалните мрежи и гласници ја исекоа целата контрола и специјални карактери – не можете да го свртите текстот наопаку или да го прикажете наназад ако првично не е обезбеден од јазикот. Постојат и служби како https://textinvert.ru/, кои ви овозможуваат да го промените текстот, но тие не го превртуваат наопаку, туку земаат слични букви на други јазици. За ова е потребен специјален алгоритам. Многу е тешко да се создаде голем празен текст сега (иако сеуште е можно), но невидливите емотикони и празниот знак со кој се скрши многу фонтови исто така се фиксни сега. Се што останува е да се испратат празни пораки како овие:

Уникод У+3164 за вметнување на невидлив карактер

Значи, најкорисно нешто е невидливиот простор, познат како "празна низа". Всушност, постојат 3 од овие знаци, тука се нивните кодови:

Кодот на карактерот

Карактер

У+115Ф

У+1160

У+3164

За да го видите карактерот, двоен клик на него во табелата. "Зборот", патем, малку го истакнува симболот во сива боја.

Што се однесува до останатите ликови, сеуште има празни места со адреси во областа на &#8192 – и#8202, но ние ги тестиравме и откривме дека гласниците ги гледаат како обични простори – затоа, тие не се од интерес. Ако ви требаат во секој случај или сакате сами да ги тестирате во различни услуги – еве уште неколку празни места и контролни знаци:

Кодот на карактерот

Што значи тоа?

Карактер

У + 00А0

Простор без јаз

 

У+2003

Ем простор

У+2007

Кадрава простор (што и да значи тоа)

У+2008

Интерпункција простор

У+2009

Тесен простор

У+205Ф

Просек математика простор

У + 3000

Идеографски простор

 

Што се однесува до трите горенаведени ликови, првично тие се носители на преклопувачки корејски карактери. Тие се сметаат за полноправни карактери, иако се филери. Можеби ова однесување се должи на фактот дека кога се користи заменувачот, хиероглифот не треба да се пренесува на нова линија. Ако знакот се смета за празен простор, може да се случи пренос (тоа зависи од други контролни знаци). Како и да е, можете да копирате празен карактер од табелата и да го залепите каде и да ви треба. Но, каде може да се вметне – ајде да видиме подолу.

Невидлив текст Во Ватсап, ВК,, Инстаграм, Раздор и игри

Како што веќе рековме, сите големи платформи осигурија дека контролите, специјалните и другите "нестандардни" знаци се отсечени за време на обработката. Поради тоа, опсегот на примена на ваквите симболи е крајно ограничен, иако на некои места тие и понатаму можат да се користат.

Ваццап, Вибер, Телеграма:

Ако вметнете редовни празни места, Тогаш Ватсап, како и другите гласници, не дозволува да ја испратите оваа порака – копчето "Испрати" не се појавува. У+3164 може да се испрати. Резултатот е празна порака.

В. К., Фејсбук Месенџер Facebook:

Истото важи и за пораките што се испраќаат од страна на пратениците – може да се испраќаат празни пораки на приватни пораки. Патем, Исто така можете да ставите У+3164 во СТАТУСОТ НА ВК – ќе биде прикажана како празна линија. Ако ставите редовен простор, статусот ќе биде избришан и натписот "Статус На Поставување" ќе биде видлив.

Тикток, Инстаграм, : Не постои можност да се користи скриениот простор. Двете платформи го сметаат карактерот скриен простор за обичен простор.

Раздор:

Ова ви овозможува да испратите празни пораки. Во исто време, ако се обидете да создадете канал со празно име, Несогласувањето нема да ви дозволи да го направите ова:

ЧПП

Ако ставам невидлив лик Во Скајп, дали статусот ќе биде "исклучен"?

Не, можете да напишете било кој текст во лентата за статус на сметка (вклучувајќи и скриен простор), статусот "онлајн" или "офлајн" нема да се промени.

Кои се проблемите со нултиот карактер во програмирањето?

Вие не треба да ги користите во вашиот код, ако не сакате да го уништи. Ако треба да користите карактер за складирање или излез, напишете го на променлива или на излез со Уникод-код. Зошто е подобро да не го користите? Ова е пример за вас:

Како што можете да видите, прогласивме променлива која има празни места во името, Што Пајтон го забранува. Во Исто време, Пихарм предупредува дека нешто не е во ред со оваа варијабла:

Не само што ги прекршувате правилата на јазикот, исто така ставате говорен во вашите тркала: за пристап до променлива, ќе треба рачно да го копирате и залепите неговото име. Ако правите некој проект за себе и сакате да го комплицирате вашиот живот, можете да ги користите таквите простори, но ако работите на некој сериозен проект, дури и не се обидувајте да го направите ова, во спротивно ќе бидете во неволја.

Може ли некој посебен карактер да го скрши изгледот?

Во теорија, ова е можно под услов распоредот да се направи круцијално или да се наследат лоши модели. Подобро е да не се користат такви ликови во изгледот, ако не сакате ако не сакате се да се прекине еден ден.

Дали е можно да се користат овие симболи за хакирање?

Технички, еден од контролните карактери – '\' – може да се искористи за да се пробие системот преку програма напишана Во ц.нулта терминатор значи дека линијата е завршена, а малициозен код може да се напише по терминаторот. Но, ова е многу тешко, бидејќи прво, треба да најдете програма која неправилно ги обработува дојдовните линии, а потоа исто така ви овозможува да стартувате малициозен код од нечија меморија. Пред околу 15 години тоа беше популарен начин на хакирање, сега повеќе е како музејска изложба на хакирање.

ЧПП

Ако ставам невидлив лик Во Скајп, дали статусот ќе биде "исклучен"?

Не, можете да напишете било кој текст во лентата за статус на сметка (вклучувајќи и скриен простор), статусот "онлајн" или "офлајн" нема да се промени.

Кои се проблемите со нултиот карактер во програмирањето?

Вие не треба да ги користите во вашиот код, ако не сакате да го уништи. Ако треба да користите карактер за складирање или излез, напишете го на променлива или на излез со Уникод-код. Зошто е подобро да не го користите? Ова е пример за вас:

Како што можете да видите, прогласивме променлива која има празни места во името, Што Пајтон го забранува. Во Исто време, Пихарм предупредува дека нешто не е во ред со оваа варијабла:

Не само што ги прекршувате правилата на јазикот, исто така ставате говорен во вашите тркала: за пристап до променлива, ќе треба рачно да го копирате и залепите неговото име. Ако правите некој проект за себе и сакате да го комплицирате вашиот живот, можете да ги користите таквите простори, но ако работите на некој сериозен проект, дури и не се обидувајте да го направите ова, во спротивно ќе бидете во неволја.

Може ли некој посебен карактер да го скрши изгледот?

Во теорија, ова е можно под услов распоредот да се направи круцијално или да се наследат лоши модели. Подобро е да не се користат такви ликови во изгледот, ако не сакате ако не сакате се да се прекине еден ден.

Дали е можно да се користат овие симболи за хакирање?

Технички, еден од контролните карактери – '\' – може да се искористи за да се пробие системот преку програма напишана Во ц.нулта терминатор значи дека линијата е завршена, а малициозен код може да се напише по терминаторот. Но, ова е многу тешко, бидејќи прво, треба да најдете програма која неправилно ги обработува дојдовните линии, а потоа исто така ви овозможува да стартувате малициозен код од нечија меморија. Пред околу 15 години тоа беше популарен начин на хакирање, сега повеќе е како музејска изложба на хакирање.